Consumăm mai mult decât producem

de Teodor
0 comentarii 61 vizualizări

Ieri peste 25% din energia electrică consumată în România a fost din import. Mai precis consumul era de circa 7.200 MW, se produceau în țară 5.400 MW iar restul de 1800 MW veneau de la vecini.

Datele de la Transelectrica nu arată bine nici azi, la ora când scriu acest articol consumul este de 7342 MW, producem 5430 MW și importăm 1912 MW. Nu mai puțin de 26 % din consumul nostru vine de la vecini, asta în condițiile în care prețul energiei a urcat la cer.

Captură de ecran de la https://www.transelectrica.ro/

Pățim asta pentru că reactorul 1 de la Cernavodă e oprit de câteva zile și nu bate nici vântul, doar 224 MW sunt produși de eoliene. Fotovoltaicele produc 580 MW la ora prânzului când e soarele sus pe cer.

Pe site-ul Transelectrica mai găsim o informație interesantă: capacitatea transfrontalieră totală este de 2875 MW. Din această capacitate folosim acum 64%.

Situația nu arată deloc bine, nici nu vreau să mă gândesc la o avarie la una din liniile care aduc energie în România. Mai țineți minte marea pană de curent din vestul țării din 8 ianuarie 2021? Conform raportului ENTSO-E  acea pană a ponit de la substația Ernestinovo din Croația și apoi problemele s-au propagat până la noi. Datele istorice arată că înainte de producerea avariei exportam 129MW și consumam 8486 MW. Timp de câteva ore a trebuit să importăm energie pentru a echilibra sistemul energetic, cu un vârf al importurilor de 751 MW.

Acum suntem și mai vulnerabili pentru că deja suntem în situația de a importa o cantitate uriașă de energie.

În afara articolului din Ziarul Financiar, și acela scris în termeni destul de tehnici, nu văd o preocupare pentru a informa corect populația privind situația energetică.

Nu văd îndemnuri nici către populație, nici către instituțiile publice și nici către sectorul privat pentru o reducere voluntară a consumului de energie, cel puțin până când se mai echilibrează balanța importurilor energetice.

Ca de obicei, suntem pe cont propriu. Noi decidem daca vrem și dacă putem să ne reducem consumul de energie. Să nu punem aerul condiționat la mai puțin de 25 de grade. Să folosim mai puțin electrocasnicele mari consumatoare de energie. Să trecem la iluminat mai eficient. Mai puțin TV. Chestii simple.

Nu vreau să fiu cobe, dar nu e o idee rea să aveți prin casă niște lanterne funcționale și un powerbank pentru încărcat telefonul mobil.

S-ar putea să vă placă și următoarele

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dumneavoastră de către acest site web. Utilizăm servicii furnizate de terți pentru a preveni spam-ul.