6/recent/ticker-posts

Un generator e o investiție proastă


Mă uitam la știrea asta cu românii care au golit rafturile cu generatoare de frica unui blackout. Pot să-i înțeleg pe cei care vin de peste Prut, acolo chiar sunt probleme. Îi apreciez pe cei care cumpără generatoare și le trimit în Ucraina, unde de asemenea e mare nevoie de ele.

Pe de altă parte, dacă v-ați cumpărat generator doar pentru că a crescut riscul unui blackout ați făcut o investiție proastă. Știu asta din proprie experiență, pentru că am generator de mulți ani, de când m-am mutat la casă la periferia Bucureștiului. De asta voi spune oricui vrea să-și cumpere generator să se gândească de două ori înainte de a o face.

Un generator e o investiție proastă

În primii ani de stat la casă aveam probleme cu electricitatea – de câte ori ploua un pic mai tare și fulgera cădea curentul în toată comuna. Super neplăcută faza mai ales noaptea, cartierul nu era așa populat ca acum și era sinistru pe întuneric. Am prins și vreo două pene de curent masive pe timp de iarnă. După 10-12 ore fără curent se răcea casa și devenea un pic neplăcut.

Așa că mi-am luat un generator scump, cu tehnologie inverter și cu o putere de peste 3kW, calculată încât să ducă hidroforul, centrala termică, frigiderul, și alte chestii absolut esențiale din casă.

De atunci au trecut 16 ani în care generatorul meu a acumulat 120 de ore de funcționare, extrem de puțin pentru capabilitățile lui. Și astea 120 de ore s-au adunat în condițiile în care acum vreo cinci ani de zile cei de la Electrica s-au gândit să refacă instalațiile de medie și joasă tensiune. Au dat jos media tensiune de pe stâlpi și au îngropat cablurile, au instalat posturi de transformare noi, o grămadă de investiții și de bani băgați în chestia asta. Toată treaba asta a durat aproape întreaga vară, cu opriri de curent de dimineața până seara, iar generatorul a fost folosit pentru a ține frigiderul și pompa de apă în funcțiune.

La finalul lucrărilor lucrurile s-au schimbat în bine. Acum mai am câte o pană de curent, așa, ocazional, odată la trei-patru luni de zile și durează de obicei două-trei ore, mai ales atunci când se fac lucrări programate și nu le anunță. În rest n-au mai fost probleme majore.

De asta zic că generatorul este o investiție proastă. Pentru o medie de mai puțin de zece ore de funcționare pe an nu merită investiția. Într-adevăr, îmi asigură confortul și căldura în casă când cade curentul. Nu mi se strică mâncarea din frigider. Dar pe de altă parte generatorul e o continuă sursă de cheltuieli, chiar și atunci când nu e folosit.

Generatorul necesită o întreținere regulată

Aditivii din benzină au o durată de viață limitată. După aceea benzina își schimbă cifra octanică și apar probleme. Fie apar depuneri în carburator și generatorul nu mai pornește, fie nu menține turația constantă. Ca să țină benzina bine în generator trebuie obligatoriu pus stabilizator de benzină. Eu folosesc un aditiv de la Liqui Moly, îl cumpăr de la Emag. Cu stabilizator benzina își păstrează calitățile pentru 8-9 luni. Dacă n-am folosit-o până atunci o scot din rezervorul generatorului și o folosesc la mașina de tuns iarba, care e mult mai puțin pretențioasă.

În cazul generatorului meu, benzina din rezervor generatorului e suficientă pentru 16 ore de funcționare. Mai am încă o canistră de 10l, ce îmi asigură încă opt ore de funcționare. Tot cu stabilizator adăugat. O torn în rezervorul mașinii odată la trei luni și cumpăr alta proaspătă. Bătaie de cap.

La fel se întâmplă cu uleiul. Motoarele care care echipează generatoarele de curent nu au filtre de ulei. În aceste condiții se folosește un ulei special, se numește ulei detergent, care are și rolul de a face curățarea motorului. Uleiurile astea sunt instabile chimic. Se recomandă un schimb de ulei anual chiar dacă generatorul nu a fost folosit sau a fost folosit foarte puțin.

Generatorul meu are pornire electrică, cu demaror. Aici apar alte probleme. Dacă nu este folosit mult timp acumulatorul se sulfatează și trebuie înlocuit. Până acum am schimbat trei acumulatori. Alți bani, altă distracție.

Costuri legate de instalația electrică

O problemă pe care a trebuit să o rezolv a fost circuitul electric pentru generator. Generatorul meu stă undeva într-o magazie. Am tras un cablu îngropat până în casă, unde am un grup de prize în camera tehnică. De acolo plec cu prelungitoare prin toată casa la chestiile absolut esențiale.

Toată lucrarea am făcut-o cu electrician autorizat, am făcut priză de pământ separată pentru generator, cu tablou electric separat pus între generator și casă, cu diferențial și siguranțe, cu legat nulul de lucru la nulul de protecție în tablou pentru a funcționa bine centrala termică.

Nu am pus panou de comutare automatizat pentru a alimenta întreaga casă pentru că am o problemă: generatorul meu este monofazic, iar casa mea este cablată pe trifazic. Era o bătaie de cap foarte, foarte mare ca să fac panou de comutare. Trebuia scoasă o singură fază și pusă pe generator, apoi trebuiau mutați pe faza aia toți consumatorii absolut esențiali. Trebuiau desfăcute doze, schimbate legături, asta în condițiile în care casa era deja construită și amenajările interioare finalizate. Am zis pas.

Generatorul și centrala termică

Aici e distracție mare. Cu cât centrala termică e mai nouă și are o electronică mai complicată cu atât e mai mofturoasă la alimentarea din generator. Cam toate centralele termice moderne au nevoie de împământare, altfel nu merge detectorul de flacără și centrala dă eroare. Eu am rezolvat problema prin legarea nulului de lucru al generatorului la nulul de protecție, respectiv priza de pământ dedicată generatorului – e schema de conectare TNS descrisă în articolul ăsta.

Pe de altă parte, sunt pline forumurile de povești a celor care ba și-au futut plăcile electronice din centrale, ba și-au ars pompele, tot felul de surprize care mai de care mai urâte.

Sfatul meu dacă vă gândiți să vă luați un generator e să vă uitați bine la ce experiențe au avut alți posesori de același model de centrală termică și care au încercat să o alimenteze din generator. Există Internetul, există forumuri și grupuri de Facebook, căutați modelul centralei plus generator, vedeți ce zic alții. S-ar putea să descoperi că nu este deloc simplu să alimentați centrala termică din generator.

Tot ca o chestie învățată din experiența proprie, cu cât e mai ieftin generatorul cu atât cresc șansele de probleme la alimentarea centralei termice.

De evitat generatoarele cu motor în doi timpi, care merg cu benzina cu ulei de amestec, ca la Trabant. Acestea nu sunt stabile nici în tensiune nici în frecvență. Șanse mari de a arde partea electronică din centrala termică.

Un pic mai bune stau generatoarele cu AVR, dar și acolo sunt probleme: variații de frecvență, armonici, vârfuri de tensiune la decuplarea unor consumatori mari, cum e pompa de apă.

Cel mai bine se comportă generatoarele cu tehnologie inverter, dar sunt scumpe. Preferatul meu e Honda EU22i, dar există și clone care se comportă decent.

Încă o chestie văzută la cineva: omul și-a luat un generator ieftin de 2.4kW și o aerotermă. Când îi cade curentul pune aeroterma pe generator și încălzește doar camera în care stă. A ieșit mai bine financiar decât dacă alegea un generator scump care să-i ducă centrala termică. Dar omul stă la țară și nu deranjează pe nimeni cu zgomotul agregatului.

Ajungem în final la ultimul aspect de de luat în calcul: generatoarele, fie ele și insonorizate, sunt zgomotoase. Asta poate fi deranjant și pentru voi și pentru vecini voștri. Nu poți ține un generator pornit în balcon la bloc.

Fotografie de Dima Solomin pe Unsplash

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code