Mergând pe principiul “îmi cumpăr scule cum cumpără femeia pantofi” mi-am luat recent două capete rotunde H200R pentru Godox AD200, ce urmează a fi folosite în studioul minimalist de acasă și în regim portabil atunci când este nevoie să mă deplasez cu un minim de echipamente. O bună ocazie și pentru a face un review acestora, cu puncte bune și puncte mai puțin bune ale acestor capete pentru flash.
Acasă lucrez în special fotografie culinară, atât pentru blog cât și pentru microstock. Mai fac și poze de familie. Ca atare setul meu de echipamente e optimizat pentru aceste genuri fotografice, iar acest review se concentrează în special asupra modului în care eu utilizez echipamentele.

Diferite capete pentru flash-ul Godox AD200
Pentru început trebuie menționat că moda acestor capete rotunde de flash a pornit de la firma Profoto cu al lor flash A1. A urmat apoi Profoto A10, iar ulterior și alți fabricanți de blițuri au început să copieze acest sistem.
Evident și Godox face asta. Există în prezent flash-urile din gama V1, urmate de AD100 și apoi de capul rotund pentru AD200. Pentru toate aceste flash-uri există un sistem de accesorii cu prindere magnetica numit AK-R1, cuprinzând un set de geluri de corecție, un grid, un difuzor, un bounce card, voleți și un snoot.

Godox AD200 cu cap rotund H200R
În ceea ce privește calitatea luminii furnizată de aceste capete rotunde, au făcut alții teste în diferite condiții și rezultatele arată că H200R se situează undeva între capul Fresnel și capul cu lampa flash liberă ce sunt livrate împreună cu AD200. Ca atare nu voi repeta astfel de teste; e suficient să dați o privire la articolul menționat mai sus.
Ce îmi place la ele
Mi se pare că utilizat împreună cu umbrele capul rotund acoperă un pic mai bine suprafața umbrelei și lumina este un pic mai soft decât cea dată de capul Fresnel. Nu poate egala în schimb performanțele obținute de capul cu lampa flash liberă.
Dincolo de calitatea luminii, există însă alte aspecte ce fac interesantă achiziția unui cap rotund H200R.
În primul rând lampa de modelare chiar funcționează la aceste capete. La capul Fresnel lampa de modelare o glumă proastă. La capul cu lampa liberă nu avem deloc lampa de modelare. Ei bine, H200R are o lampă de modelare care este utilizabilă, cu 3 niveluri de iluminare. Singurul care depășește ca performanță lampa de modelare de la H200R este suportul pentru două flash-uri AD-B2. În schimb acesta este mare și voluminos, caracteristici pe care nu le doresc într-un setup portabil.
Un alt avantaj oferit de capul rotund H200R este dat de faptul că este mai robust decât cel cu lampa flash liberă, ceea ce contează atunci când transport flash-urile în rucsacul foto. Capul cu tubul flash liber este mult mai fragil, chiar și cu capacul de protecție de AD180 instalat. Pe de altă parte, H200R doar un pic mai mult spațiu în rucsac în comparație cu capul Fresnel.
Apoi avem setul de accesorii AK-R1 dedicate capetelor rotunde ce cuprinde cam tot ce e nevoie pentru utilizare pe teren și vine la un preț foarte competitiv.
Ca o chestie drăguță, pe acest sistem se potrivesc filtrele rotunde de la Rogue. Singura problemă e că aceste filtre sunt gândite pentru speedlite-uri și nu suportă prea bine descărcarea flash-ului la putere mare. Am reușit să scot fum din filtrul albastru închis după o descărcare la 1/1 a flash-ului. Materialul din care e făcut filtrul s-a ondulat un pic după câteva utilizări. Cu toate acestea până acum filtrele nu s-au topit și nici nu s-au decolorat.

Filtre gel de la Rogue
Ce nu îmi place la ele
Evident, nu există un produs perfect așa că sunt și dezavantaje. Pe mine mă deranjează cel mai mult următoarele aspecte:
Lipsa unei genți dedicate de transport pentru acest sistem. Mi-ar fi plăcut să am o geantă în care să intre un AD200 cu H200R instalat plus setul de accesorii AK-R1. În prezent folosesc vechiul meu rucsac foto în care reușesc să înghesui aparatul foto, obiective, trigger, două AD200 cu H200R pe ele și doar strictul necesar din AK-R1. Nu e rău, dar se putea mai bine.
Apoi sunt niște accesorii care trebuie cumpărate separat. Nu există opțiunea de a achiziționa AD200 doar cu capul rotund H200R.
Mai trebuie spus aici că multe din accesoriile originale pentru AD200 nu sunt compatibile cu capul rotund H200R și vor trebui achiziționate altele noi. În mod particular va fi necesar un suport Godox S2 dacă se dorește utilizarea cu modificatori de lumină cu montură Bowens.
Dacă ar fi să aleg din nou, le-aș mai cumpăra odată?
Probabil că da. Am ajuns să îmi placă să lucrez cu ele mai mult decât cu capetele ce vin odată cu AD200.
Pe de altă parte, trebuie să recunosc că avantajele aduse de H200R sunt minime și sunt legate mai mult de comoditate decât de calitatea luminii. Se poate trăi la fel de bine și fără ele, nu le-aș include pe lista de echipamente fără de care nu aș putea lucra.