6/recent/ticker-posts

Pregătiri pentru blackout


Zilele trecute Republica Moldova a trecut printr-o pană de curent generalizată (blackout) ca urmare a avarierii liniilor electrice din Ucraina. La noi mai zice presa despre riscul de #blackout, dar așa, mai mult ca să creeze panică.

Sincer, nu știu ce șanse sunt ca să avem parte de un blackout generalizat iarna aceasta. Cred că mai degrabă vor fi întreruperi pe zone mici, dar de durată. Asta pentru că odată cu venirea frigului va crește consumul de energie electrică. Cel puțin în București mulți vor compensa lipsa agentului termic de la Termoenergetica cu calorifere electrice, radiatoare și aerul condiționat pus pe încălzire. Combinația de consum mare, lipsa investițiilor și importuri masive de energie crește șansele să crape câte ceva.

Ce e de făcut?

Din păcate nu se pot face prea multe, mai ales în cazul celor ce locuiesc la bloc.

Sunt câteva măsuri care pot crește gradul de confort și ne pot ajuta să trecem mai ușor peste un blackout. Am compilat aici o listă de lucruri care pot fi utile în caz că ne trezim în beznă.

Iluminat

Am câte o lanternă frontală pentru fiecare membru al familiei, sunt excelente pentru că le pui pe cap și rămân ambele mâini libere, ceea ce e important dacă trebuie să faci ceva treabă.  Eu prefer Petzl Tikka pentru adulți și Petzl Tikkid pentru copii. Am văzut la Decathlon niște frontale super ieftine de la Forclaz, cred ca sunt OK pentru o simplă pană de curent.

Câteva lămpițe de urgență – eu am de la BTicino, dar cred că se pot găsi și variante mai ieftine. Sunt importante pentru că se aprind imediat cum cade curentul și dau suficientă lumină până găsești o lanternă mai puternică.

Felinare  (lanterne) de camping – acum am ceva de la Varta dar nu sunt foarte încântat de ea, mi-aș dori ceva cu lumină caldă și cu încărcare prin USB, ca să nu mai duc grija bateriilor.

Între timp am adăugat în trusa foto un panou cu LED-uri Godox LEDP260C. Merge și cu doi acumulatori compatibili SONY NP-F970. Am adăcugat un mini trepied și un incărcător pe USB-C pentru acumulatori și acum am lumină caldă, așa cum îmi doream.

Baterii de rezervă pentru fiecare lanternă.

Acumulatori externi (powerbanks) de capacitate cât mai mare – minim câte o bucată pentru fiecare telefon.

Am în dormitor două veioze HÅRTE de la Ikea. Se alimentează prin USB, au alimentatorul lor. La nevoie merg alimentate din acumulatori externi, au 2.2W și sunt cu lumină caldă.

Am în mașină un încărcător auto de la Anker plus cablurile aferente. Pot să încarc cu el powerbank-urile pe durata deplasărilor cu mașina.

Telefonie, Internet, etc.

În zona unde locuiesc am avut pe parcursul timpului parte de niște pene de curent mărețe, de 10-15 ore. Am observat că performanța rețelelor GSM scade rapid după 1-2 ore de stat fără curent. Apelurile de voce se aud cu întreruperi iar Internetul mobil merge doar pe Edge, adică e aproape inutilizabil.

Așadar, e o idee bună să aveți ceva cărți și muzică descărcată pe tablete și pe telefoane și poate și unul-două filme.

Aprovizionare

Suficientă apă pentru două-trei zile. Sunt șanse mari ca în cazul unor pene de curent pe zone extinse să nu meargă stațiile de pompare și să nu fie presiune la robinet. Aș trece pe listă și ceva hrană rece, conserve și mâncare pentru animalele de companie pentru că mai mult ca sigur magazinele vor fi închise.

Chibrituri și/sau aprinzător de aragaz. Aprinderea automată de la aragaz nu merge fără electricitate, chiar dacă avem gaz. Un aragaz de voiaj, cât de mic, poate face minuni.

Încălzire

Aici nu se poate face nimic. Teapă mare pentru posesorii de centrale termice individuale, care nu merg fără energie electrică. Nici cei racordați la sistemul centralizat nu o vor duce prea bine, sunt slabe șansele să meargă pompele din punctele termice.

Pentru scurt timp se poate ”hiberna” îmbrăcați în haine de iarnă, dar pe termen lung e mai simplă ”plecarea în vacanță”. Eu mi-aș face din timp o listă de locații unde să mă refugiez în caz de nevoie – rude, pensiuni sau Airbnb-uri situate la o distanță care să facă fezabilă naveta, de preferință cu încălzire proprie și dotate cu generator.

Dacă asta nu e posibil, tot ce puteți face e să încercați să rezistați cât mai bine frigului. Haine groase, pături, saci de dormit, băuturi calde. Pentru încălzire aș folosi perne pentru apa caldă sau chiar PET-uri de 2l. Apa sa fie încălzită la 40-45 de grade, nu clocotită. Aș evita încălzitul cu aragazul pornit, mai ales lăsat nesupravegheat. Fără electricitate senzorii de gaz nu funcționează. Prea puțini au senzori de monoxid de carbon.

Recent am văzut o soluție interesantă pe un grup de rulotiști. Oamenii aveau o pătură electrică de 120W și un Ecoflow River 2. Le era suficient pentru o noapte, iar ziua îl încărcau fie de la bateria mașinii fie cu un panou solar portabil.  Cred că metoda asta poate fi aplicată ușor și la bloc.

Fotografie de Matthew Henry pe Unsplash

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code