Pregătiri pentru lockdown (2020)

de Teodor
0 comentarii 52 vizualizări

Acest articol a fost scris în martie 2020, înainte de intrarea în primul lockdown datorită COVID-19. L-am publicat și pe Medium în septembrie 2020, ocazie cu care am făcut mici modificări și l-am actualizat ținând cont de experiența avută în lockdown.

O mare parte a listei noastre de cumpărături a fost inspirată din Hamsterkauf-Liste și din articolele de pe pregatiri.ro.

Produsele pe care le vedeți aici sunt adaptate preferințelor noastre culinare și trebuie privite doar ca o sursă de inspirație. Cel mai bun sfat este să nu stocați chestii pe care nu le consumați în mod regulat (preluat de pe pregatiri.ro).

Cantitățile sunt pentru o familie cu trei membri. Dat fiind că locuim la curte avem destul de mult spațiu de depozitare, așa că e posibil ca din anumite categorii de alimente neperisabile și cu termen de valabilitate mare să fi luat mai mult decât vom avea nevoie.

Băuturi nealcoolice

  • Apă plată — minim 2 litri/zi de persoană, în total 84 litri. Noi am cumpărat 10 baxuri de 12 litri, pentru că avem suficient spațiu de depozitare.
  • Cafea, atât capsule pentru espressor cât și instant (ness). Cea instant se poate face și cu apă rece.
  • Ceai. De obicei avem în casă diferite ceaiuri, inclusiv medicinale. Nu a mai fost nevoie de aprovizionare suplimentară.
  • Suc de lămâie concentrat — 200ml (opțional)

Pentu adulți am calculat doi litri de apă pe zi. Copii până la 12 ani au nevoie de circa 1 litru de persoană pe zi. Sugarii și copii mici pot face intoxicații cu nitriți de la consumul de apă din surse poluate, așa numita boală albastră a nou-născutului, deci mare atenție dacă apa de la robinet conține nitriți.

Cereale, produse din cereale

  • Făină tip 650 — 8 kg
  • Drojdie deshidratată DrOetker — 20 plicuri
  • Mălai — 4 kg
  • Făină tip 000 — 2 kg
  • Paste — 1.5 kg, diferite forme (spaghete, penne rigate, tagliatele).
  • Tăiței pentru supă — 2 pungi de câte 250 grame
  • Orez — 1 kg
  • Orez prefiert la plicuri, de încălzit la microunde — 3–4 plicuri de 250 grame
  • Couscous — o cutie
  • Fulgi de porumb/muesli — 2 cutii

Am aprovizionat multă făină deoarece facem des pâine în casă. Avem o mașină de pâine de la Panasonic, scumpă dar foarte bună. Cu 500 grame de făină obținem o pâine ce ne ajunge pentru două zile, dat fiind că noi nu consumăm foarte multă.

La nevoie se pot face turte ce se pot prăji în tigaia de fontă, pe aragaz.

Dacă nu aveți mașină de pâine, nu ați mai făcut niciodată pâine în casă și nu vreți să riscați, există alternative:

  • Luați mai mult mălai; e mult mai ușor să faci o mămăligă
  • Dacă mai aveți loc în congelator, cumpărați pâine proaspătă și congelați-o. Eu unul prefer totuși să umplu congelatorul cu carne și legume.

Leguminoase

  • Cartofi — 15 kg. Posibil să fie mult, dar oricum consumăm mulți cartofi și avem unde să-i depozităm.
  • Fulgi de cartofi — 2 cutii. Pentru că necesită mai puțin timp pentru preparare și au termen de valabilitate mare. Nu au o valoare nutriționala prea mare
  • Morcovi — 2 kg
  • Albitură pentru supe și ciorbe — 2 kg
  • Ceapă — 2 kg
  • Usturoi — 4–5 căpățâni

Conserve

  • Zacuscă — mai avem trei borcane de zacuscă de casă rămase din iarnă.
  • Roșii conservate — 12 cutii de diferite tipuri. Noi consumăm multe roșii, mai ales la paste.
  • Un borcan mic de sos pesto.
  • Bulion — 4 cutii mici.
  • Fasole verde păstăi — 4 borcane de 365 grame. Marca 365 de la Mega Image e cea mai bună.
  • Fasole albă boabe — 6 conserve. Se poate folosi în salate sau se poate pune în robotul de bucătărie și face fasole bătută. Am făcut și iahnie din fasole la conservă și a ieșit foarte bună.
  • Mazăre fină — o conservă mare de 800 de grame.
  • Ciuperci — 4 borcane. Avem și ciuperci feliate și întregi. Ne place marca Bonduelle.
  • Măsline fără sâmburi — 3 cutii
  • Măsline cu sâmburi — 2 cutii
  • Capere — un borcan mic
  • Castraveți în oțet — 1 borcan.
  • Gogoșari în oțet — 1 borcan.
  • Sfeclă roșie cuburi — o conservă.
  • Foi de viță în saramură (găsite la Mega Image) — 2 borcane. Au termen de valabilitate mare și oricum ne plac sarmalele. Luati mai multe borcane decât estimați că veți avea nevoie pentru că veți găsi multe frunze inutilizabile în borcan.

E de preferat să luați mai multe conserve mici decât una mare. Se evită astfel riscul de a arunca mâncare.

Conserve de carne și pește

  • Pate de porc — 2 cutii. Marca La Piara ne place mult.
  • Pate de ton — 6 cutii
  • Pate de somon — 2 tuburi Rio Mare
  • Șprot în ulei — 1 borcan
  • Ton bucăți în ulei —2 cutii, conserve mici
  • Ton bucăți în suc propriu — 2 cutii
  • Anșoa conservă mică — 2 buc. Îl folosim pentru a face paste puttanesca.
  • Salata de ton cu porumb — 6 cutii

Evitați conservele foarte sărate, în special cele de anșoa.

Nu am aprovizionat conserve de carne pentru că până acum nu am găsit niciun sortiment care să ne placă. Dacă totuși vă gândiți să luați astfel de conserve, cumpărați la început una singură și testați-o.

Fructe și nuci

  • Compot de ananas — 2 cutii.
  • Prune uscate — 1 pungă de 250 grame. Au efect laxativ.
  • Fistic, alune de pădure, semințe — două-trei pungi.

Lapte și lactate

  • Lapte UHT — 5 cutii
  • Parmezan bloc, vidat — 1buc, cu termen de valabilitate mare de peste 6 luni.
  • Pecorino romano bloc, vidat — 1 buc, cu termen de valabilitate mare.
  • Brânză Hochland în saramură, o cutie.
  • Smântănă — 2–3 cutii mici, cu termen de valabilitate cât mai mare.
  • Smântână pentru gatit UHT, cu termen de valabilitate mare — 2–3 cutii mici.

Congelate

  • Pulpă de porc 3 kg
  • Ceafă de porc — 2 kg
  • Pui congelați — 3 buc. Cei mai buni sunt cei de la Edenia.
  • Piept de pui — o casoletă.
  • Pulpe de pui — o casoletă.
  • Cârnați — 250 grame.
  • Mușchi de vițel — 500 grame.
  • Somon congelat — o pungă de la Mega Image, cu 6 buc. ambalate individual.
  • Batoane de pește — o cutie.
  • Legume congelate — de mai multe tipuri, în total 3–4 kg. Am luat câteva pungi de legume pentru supe/ciorbe și ceva legume de tras la wok sau la tigaie.

Există un mic risc ca produsele congelate să se strice dacă apar pene de curent de durată mare. Noi preferăm să ne asumăm acest risc ținând cont că astfel de probleme nu au apărut în alte țări unde s-a instituit carantina.

Ulei și alte grăsimi

  • Ulei — 4 sticle.
  • Unt — 3 pachete.

Diverse

  • Zahăr — 2 kg (facem și dulciuri în casă)
  • Îndulcitor artificial — o cutie
  • Sare — 250 grame
  • Borș la plic (Knorr). În mod normal cumpărăm borș proaspăt, dar varianta la plic are termen de valabilitate mai mare. Atenție: conține multă sare.
  • Condimente diverse
  • Muștar, un borcan mic
  • Maioneză, un borcan mic
  • Praf de copt, cacao, esențe — pentru făcut diferite dulciuri în casă.
  • Dulcețuri diverse — avem destule din producția de anul trecut.
  • Batoane proteice 8–10 buc
  • Noodles instant — 2–3 buc.
  • Covrigei, grisine și alte crănțănele. Popcorn pentru microunde.

Alcool și tutun

  • Bere — 24 doze
  • Vin — 5–6 sticle
  • Mai am ceva palincă 🙂
  • Tutun — nu fumăm, nu știm cât ar trebui stocat.

Legume proaspete

Încercăm în această perioadă să consumăm cât mai multe legume și verdețuri proaspete. Dacă situația va impune (auto)izolarea la domiciliu, vom consuma mai întâi aceste legume.

Ouă

  • Un carton de 10 ouă, cu termen de valabilitate cât mai mare.

Câteva observații la final de lockdown

În prima parte a perioadei de lockdown au lipsit multe produse de pe rafturile magazinelor. A lipsit făina și drojdia. S-au găsit greu paste și suc de roșii.

O cauză a constituit-o și cumpărăturile impulsive, mulți au cumpărat aceste produse de parcă era sfârșitul lumii. Unii goleau tot de pe raft, fără să se gândească că poate mai erau și alte persoane care ar fi avut nevoie de acele produse.

Per total, magazinele au fost destul de OK, nu au fost lipsuri ca în perioada comunismului.

Lecții de învățat:

  • Nu cumpărați mai mult decât aveți nevoie pe o perioadă de două săptămâni.
  • Faceți-vă stocurile de produse neperisabile adecvate nevoilor voastre, astfel încât vizitele la supermarket să fie cât mai rare. Evitați astfel expunerea nedorită la virus.
  • Refaceți stocurile din când în când.
  • Învățați să gătiți folosind ingredientele pe care le aveți în cămară și în frigider.
  • O mașină de pâine bună face toți banii.
***
Photo by Emre on Unsplash

S-ar putea să vă placă și următoarele

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dumneavoastră de către acest site web. Utilizăm servicii furnizate de terți pentru a preveni spam-ul.