Ieri s-au perindat pe la știri președintele și premierul cu asigurări că stăm bine și vom trece iarna fără dificultăți majore. Mie discursurile astea mi-au amintit de Bănicioiu (pe atunci ministru al sănătății) care la 1 noiembrie 2015, imediat după dezastrul de la Colectiv, ne explica senin că ”nu avem nevoie de nimic”. Am văzut atunci cât de bine eram pregătiți în realitate și ce a urmat.
În acest context azi dau în bobi cu câteva previziuni privind iarna care vine și care de pe acum se anunță a fi cea mai grea din 1989 încoace. O iarnă sub semnul frigului, a sărăciei și a lipsurilor. Suntem în plin război economic pornit de Rusia împotriva UE și a întregii lumi civilizate, în paralel cu războiul din Ucraina. Îi vom simți din plin efectele.
Mizez în previziunile mele pe o iarnă blândă, similară cu cea de anul trecut, și sper că schimbările climatice vor lucra în avantajul nostru. În acest context nu cred într-o apocalipsă energetică generalizată. Sunt convins însă că vor fi probleme de genul penelor de curent și a presiunii reduse la gaze.
Dacă vine o iarnă grea am cam belit-o…
Va fi frig în case
În mod ironic, la acest capitol vom sta mai bine decât restul Europei pentru că o mare parte din gospodării are încălzirea cu lemne. Vom avea însă niște valori ale poluării aerului mult mai mari decât în anii precedenți pentru că mulți vor băga pe foc tot felul de porcării. Resturi de mobilă, PAL, plastice, toate acestea ard și produc căldură, dar poluează mai mult decât lemnul.
În gospodăriile încălzite cu gaz va fi mult mai frig decât în anii precedenți. Cel mai probabil vom seta termostatele cu câteva grade mai puțin decât o făceam până acum, fie pentru că dorim să ne reducem în mod voluntar consumul de gaz, fie că nu ne vom permite să plătim facturile. Ideal ar fi ca fiecare gospodărie să-și reducă consumul cu minim 15%, dar asta nu e întotdeauna posibil. Dau aici de exemplu cazul familiilor cu copii mici.
Mai e de discutat o chestie aici. Se tot vorbește despre umplerea depozitelor de gaze, de obicei exprimată ca procent al cantității de gaze care poate fi stocată, dar nu se scoate un cuvințel despre cât timp ne ajung gazele din depozite. Sistemul nu a fost gândit niciodată pentru a funcționa fără importuri așa că e posibil ca prin februarie-martie să ajungem la proverbialul fund al sacului, chiar dacă depozitele au fost 100% pline la începutul iernii.
În București, în gospodăriile racordate la sistemul centralizat de încălzire se va face frigul mai rău decât anul trecut. Costul gazului a crescut. Primăria nu are bani. De nevoie populația va trece la încălzirea cu energie electrică. Dacă iarna e blândă mulți vor folosi aparatele de aer condiționat pentru încălzire. Dacă e frig radiatoarele, aerotermele, și caloriferele electrice vor fi baza. Crește riscul de avarii la alimentarea cu energie electrică. Magazinele de profil vor face profituri uriașe din vânzarea acestora.
Un nou val de sărăcie
Deja se simte un vânt de criză dinspre vestul Europei. Dacă Europa intră în recesiune vom urma în scurt timp și noi pentru că multe firme au clienți din UE și efectele economice se vor propaga către noi. Unele de firme se vor închide, altele vor renunța la o parte din angajați. Unele firme își vor trimite angajații în șomaj tehnic.
Creșterea prețurilor la utilități va duce la închiderea a mii de firme mici.
Lipsuri
Deja o mulțime de produse pe care le folosesc în mod curent nu mai sunt pe stoc pe nicăieri. Cred că tendința se va menține și vom ajunge la situația de a avea bani și de a nu putea cumpăra ce ne trebuie cu ei. Nu vom ajunge ca în Epoca de Aur, dar nici bine nu va fi.
Cred că mulți vor vedea pe pielea lor cum era traiul înainte de 1989. Într-un fel mă bucur, pentru unii e necesară o trezire dură la realitate. Mor când văd cum puțoi care n-au trăit o zi în comunism explică doct pe Facebook cât de bine era pe vremea aceea.
Cum se spune în aviație, Brace for Impact!