Românii și ajutoarele pentru ucraineni

de Teodor
0 comentarii

Mă uitam azi pe un sondaj de opinie făcut la nivelul UE în perioada 12 ianuarie și 6 februarie 2023 – Eurobarometrul standard iarna 2022-2023. O secțiune întreagă a acestui document e dedicată invaziei Ucrainei de către Rusia, iar sondajul de opinie urmărește percepția la nivelul UE privind acest război.

O serie de întrebări sunt de tipul ”UE a întreprins o serie de acțiuni ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. În ce măsură sunteți de acord sau nu cu fiecare dintre aceste acțiuni întreprinse?”.

Vestea bună e că, la un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, sondajul arată că europenii continuă să manifeste o puternică solidaritate față de Ucraina și că sprijină acțiunile întreprinse pentru a sprijini țara și poporul ucrainean. Vestea mai puțin bună e că România se situează pe ultima poziție la două din aceste întrebări, și aproape de coada clasamentului la restul  întrebărilor.

Astfel, doar 71% dintre românii intervievați sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar pentru populația afectată de război, 25% sunt contra, iar 4% se trag pe cur și nu au nicio părere.

În ceea ce privește primirea în UE a persoanelor care fug de război ne situăm iarăși pe ultimul loc, doar 72% din populație fiind de acord, iar 24% se arată împotrivă. Un procent de 4% din populație nu știe ce vrea.

Când e vorba de acordarea de sprijin financiar pentru Ucraina doar 53% din români sunt de acord. Mai slab stau în sondaj doar bulgarii și slovacii.

Stăm ceva mai bine în ceea ce privește finanțarea achiziționării și furnizării de echipamente militare pentru Ucraina, suntem undeva pe poziția a 19-a, cu un procent de 55% din populație care se arată de acord, media europeană fiind de 65%.

Sondajul acesta de opinie nu face decât să scoată în evidență cât de ipocriți pot fi unii concetățeni ai noștri!

În primul rând, statisticile publicate de Guvernul României arată că la data de 5 ianuarie 2023 în România aveam 107241 cetățeni ucraineni. Nu sunt nici pe departe atât de mulți ca să nu avem loc de ei. Sunt foarte vizibili însă pentru că ucraineana e complet diferită de româna și ”te zgârie la urechi” când o auzi. Spre comparație, în Polonia sunt undeva între un milion și jumătate și de ucraineni.

În al doilea rând, prezența refugiaților ucraineni este benefică economiei românești.

Programul 50/20 – avem doar de câștigat

Cel mai important mod în care România profită de pe urma refugiaților ucraineni este programul 50/20, prin care se oferă fiecărui refugiat ucrainean 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare zilnic. Toți acești bani vin de la UE, România e beneficiar net. Mai mult, acești bani sunt neimpozabili, deci intră toți direct în buzunarele celor ce aleg să cazeze refugiați.

Dacă toți cei 107000 de ucraineni ar alege să acceseze acest program în România ar intra lunar peste 45 de milioane de euro. Probabil că nu o vor face toți, dar 35-40 de milioane de euro tot se strâng lună de lună.

În multe orașe proprietarii au început să prefere refugiații ucraineni în defavoarea chiriașilor, pentru că la final de lună ies mai bine financiar, chiar dacă cei 50 de lei trebuie să acopere și utilitățile.

Multe apartamente cumpărate și echipate pentru a fi oferite în regim hotelier acum sunt locuite de ucraineni. Programul 50/20 e mană cerească pentru posesorii de apartamente de la mare, care altfel ar sta goale în extra sezon.

Evident, există peste tot uscături, sunt destule povești cu refugiați care-și bat joc de ceea ce li se oferă. Dar povești similare găsim și pe forumurile proprietarilor ce scot apartamente la închiriat. Sunt de asemenea destule povești cu proprietari care sunt gata să înghesuie 5-6 refugiați în două camere, doar să le iasă mai mulți bani.

Cei 20 de lei pentru mâncare tot în România sunt cheltuiți, sunt bani care participă la dezvoltarea economiei românești.

Să nu uităm și că unii ucraineni și-au găsit locuri de muncă, deci contribuie în mod direct la economia României.

***

Per total, avem doar de câștigat. Și cu toate acestea avem un procent important de populație care nu este de acord cu ajutorarea refugiaților.

Fotografie de Elena Mozhvilo pe Unsplash

S-ar putea să vă placă și următoarele

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dumneavoastră de către acest site web. Utilizăm servicii furnizate de terți pentru a preveni spam-ul.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Presupunem că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate și cookies