Transhumanță și rea voință

de Teodor
0 comentarii 35 vizualizări

Mă uitam la știrea asta cu ciobanii care și-au luat o mega amendă pentru că au traversat podul de la Cernavodă cu turmele de oi. Eu aș zice că de fapt ciobanii ăia au un pic de dreptate: nu au pe unde altundeva să traverseze Dunărea. Nu există alternative.

În toată lumea civilizată rutele de transhumanță sunt protejate. În perioada transhumantei ciobanii și oile lor au prioritate de trecere inclusiv prin mijlocul orașelor. În Madrid există chiar un festival al transhumanței, când orașul e blocat de oi.

Numai la noi amendăm ciobanii în loc să le oferim condițiile necesare ca să ajungă cu bine acasă. Aș merge până la a bloca parțial traficul auto pe pod, cu anunțat înainte, cu poliție, cu tot ce e necesar. Evident, trebuie un pic de planificare, să se strângă măcar 5000 de oi pentru a face o acțiune de genul acesta. Dar nu e ceva insurmontabil.

Sau lăsăm lucrurile așa cum sunt acum și după aia ne plângem că brânza e scumpă, și că nu mai găsim brânză românească prin magazine.

Fotografie de Andrea Lightfoot pe Unsplash

S-ar putea să vă placă și următoarele

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dumneavoastră de către acest site web. Utilizăm servicii furnizate de terți pentru a preveni spam-ul.