S-a lansat Unsplash+

de Teodor
0 comentarii 57 vizualizări

Folosesc multe imagini de pe Unsplash atât pe acest blog cât și în alte proiecte cu buget redus unde nu-mi permit să cumpăr imagini stock.

Totodată, la rândul meu încarc imagini pe Unsplash. E modul meu de a oferi câte ceva gratis pentru cei care nu-și permit să cumpere imaginile mele. Prefer ca cineva să folosească imaginile pe care le ofer gratuit decât să le fure de pe Internet.

O singură problemă am cu Unsplash referitor modul de licențiere al pozelor. Licența standard spune:

Unsplash vă acordă o licență irevocabilă, neexclusivă, la nivel mondial, de drepturi de autor pentru a descărca, copia, modifica, distribui, executa și utiliza gratuit fotografiile de pe Unsplash, inclusiv în scopuri comerciale, fără permisiunea fotografului sau a Unsplash.

Aparent, drepturile de utilizare sunt foarte permisive, dar undeva prin Termene și Condiții (https://unsplash.com/terms) apare o precizare suplimentară ce adesea este ignorată:

Licența Unsplash nu include dreptul de utilizare pentru:
Mărcile comerciale, logo-urile sau mărcile care apar în Fotografii
Imagini ale persoanelor, dacă acestea sunt recunoscute în Fotografii
Opere de artă sau de autor care apar în Fotografii

Așadar, chiar dacă o imagine este gratuită trebuie un pic de atenție pentru a nu încălca aceste condiții, altfel există riscul să ne trezim cu tot felul de probleme legale.

Unsplash+

Recent s-a lansat Unsplash+, o colecție de imagini cu o licență îmbunătățită, elementul cel mai interesant fiind o acoperire legală de până la 10.000 USD pentru fiecare fișier în caz de probleme:

Unsplash vă acordă o licență nelimitată, perpetuă, neexclusivă, la nivel mondial, pentru a descărca, copia, modifica, distribui, executa și utiliza fotografiile Unsplash+ descărcate din abonamentul dvs. Unsplash+, inclusiv în scopuri comerciale, fără a solicita atribuirea (credit foto). Dacă folosiți fotografiile Unsplash+ în mod corespunzător, Unsplash promite că utilizarea dvs. nu va încălca drepturile de autor sau alte drepturi de proprietate intelectuală ale nimănui, nici drepturile de publicitate sau de confidențialitate, iar dacă primiți o reclamație, Unsplash vă va acoperi până la 10.000 USD, pentru fiecare fișier. Această licență nu include dreptul de a compila fotografii (inclusiv fotografii Unsplash+) de pe Unsplash pentru a reproduce un serviciu similar sau concurent și se aplică anumite restricții (de exemplu, nu puteți revinde fotografiile Unsplash+ „ca atare” sau utiliza fotografii Unsplash+ în legătură cu subiecte sensibile sau în șabloane digitale, învățare automată, inteligență artificială sau pentru tehnologia de urmărirebiometrică). Vă rugăm să consultați Termenii de abonare Unsplash+ pentru setul complet de termeni și condiții Unsplash+ care se aplică utilizării de către dvs. a fotografiilor Unsplash+.

Pentru moment Unsplash+ costă 4Euro/lună la plata anuală a abonamentului, este o promoție cu o reducere de 66% față de prețul standard.

Unsplash+ pentru fotografi

Din punct de vedere al creatorilor de conținut pentru a deveni contributori Unsplash+ trebuie completată o aplicație pentru înscrierea în program, fiind necesară furnizarea unui link către portofoliul propriu. Dacă cererea e acceptată deveniți contributori și aveți acces la brief-uri.

Se va face o singură plată pentru fiecare imagine în parte, fiind oferiți între 5$ și 30$, în funcție de brief. Seamănă un pic cu oferirea de imagini pentru colecția gratuită de la Adobe Stock, cu deosebirea că Adobe plătește un preț fix de 5 euro pentru fiecare imagine pentru ca aceasta să fie inclusă în colecția gratuită timp de 12 luni. La Adobe Stock doar imaginile care au fost descărcate măcar odată pot fi eligibile să fie incluse în colecția gratuită.

Am completat ieri aplicația, sper să fie acceptată și să vă pot spune mai multe despre cum merge, ce brief-uri sunt disponible, și ce câștiguri se pot obține.

S-ar putea să vă placă și următoarele

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dumneavoastră de către acest site web. Utilizăm servicii furnizate de terți pentru a preveni spam-ul.