Tidal – un review după două luni de utilzare

de Teodor
0 comentarii 366 vizualizări

Acum vreo 2 luni de zile mi-am făcut un cont de probă de 30 de zile pe Tidal. Am vrut să văd dacă mă înțeleg cu el mai bine decât o făceam cu Spotify, fiind nemulțumit de modul cum acesta din urmă funcționa pe partea de recomandări privind muzica de ascultat. Puneam un playlist înainte să mă apuc de lucru și la un moment dat când se termina muzica din acel playlist mă trezeam ba cu o manea, ba cu ceva muzică în ucraineană, fără să țină cont că în cea mai mare parte a timpului ascult rock și muzica anilor 80-90.

Cred că pe undeva Spotify se uită prin zona unde stau și-mi bagă recomandări pe baza a ce mai ascultă alți utilizatori aflați în proximitate. Din păcate, chestia asta nu mă avantajează absolut deloc, pentru că gusturile mele în materie de muzică nu se potrivesc cu ale majorității.

Când am început să caut alternative la Spotify m-am lovit de o altă problemă: am un receiver de la Denon ce folosește aplicația HEOS pentru streaming. Partea proastă la HEOS este că lista de servicii de streaming suportate nu este foarte lungă și multe de serviciile de streaming suportate de el nu au tot ce trebuie pentru România. Am testat Amazon Music, am testat Spotify, și acuma am zis să dau o șansă și lui Tidal.

Voi păstra TuneIn pentru ascultat posturi de radio online, e o aplicație care chiar merge bine și oferă o calitate a sunetului mai bună decât cea pe care o obțin la recepția posturilor de radio prin antenă. TuneIn are și aplicație de mobil/tabletă, deci când plec în vacanță pot să ascult posturile de radio din București prin WiFi-ul de la hotel.

Revenind la Tidal, mi-a plăcut atât de mult încât am renunțat definitiv la Spotify și am trecut la abonamentul Tidal HiFi, ce mă costă 19.99 RON/lună. Chiar și cu abonamentul cel mai ieftin Tidal îmi oferă o calitate a sunetului mult peste Spotify, am streaming FLAC la max 1411 kbps față de AAC 320 kbps la Spotify Premium. Nu sunt doar cifre, este mult peste orice alt serviciu de streaming și asta se simte când asculți pe niște căști bune sau pe un sistem audio performant.

Tidal oferă și un abonament mai scump, numit HiFi Plus, la 39.99 RON/lună, cu streaming de până la 9216 kbps și niște formate suplimentare pentru muzică: Master Quality Authenticated (MQA), Dolby Atmos, Sony 360 Reality Audio.

Problema e că aplicația HEOS de la Denon nu știe să decodeze aceste formate de sunet și pot asculta doar în mod stereo. Ca să pot decoda Dolby ar trebui să-mi iau un Apple TV 4k. Pentru moment nu mă grăbesc să dau bani pe încă un gadget, dar e posibil ca în timp să fiu nevoit să o fac pentru că muiștii minunații de la SONY nu mai oferă upgrade-uri de firmware pentru televizorul meu, deși are doar trei ani vechime. Nu am aplicație pentru HBO Max, am rămas cu vechea versiune care acum nu mai este funcțională. Mă aștept ca în timp nici Netflix și YouTube să nu mai meargă dacă aplicațiile nu primesc update-uri. Când o să se întâmple asta voi trece la Apple TV și voi face și upgrade la abonamentul de Tidal. Ce să zic, probleme existențiale…

În ce privește muzica, dacă acum câțiva ani Tidal avea o colecție modestă, acum au recuperat mult și au ajuns pe la 90 milioane de track-uri. Am găsit pe Tidal toată muzica pe care o ascult de obicei, și multe alte chestii în plus. Îmi place să ascult muzica anilor 80-90 atunci când lucrez, iar Tidal mi-a făcut plăcuta surpriză de a-mi recomanda albume ale unor artiști din anii 80-90 pe care nu le cunoșteam, unele fiind scoase recent, de maxim doi-trei ani. Ulterior am găsit unele din aceste albume și pe Spotify și pe YouTube Music. Niciunul din aceste servicii de streaming nu mi le-a recomandat vreodată, le țineau bine ascunse.

Am adunat mai jos câteva din aceste albume și single-uri, ca să vă faceți o idee despre ce se poate găsi pe Tidal, plus link-uri către YouTube Music ori de cîte ori a fost posibil.

A-Ha – I’m In (single, 2022) [Tidal][YT Music]

A-Ha – Cast in Steel (2015) [Tidal][YT Music]

Alphaville – Catching Rays on Giant (2010) [Tidal][YT Music]

Bad Boys Blue, Tom Hooker & Scarlett – With Our Love (single, 2020) [Tidal]

Bad Boys Blue – Tears Turning To Ice (2020) [Tidal][YT Music]

Cher – Walls (single, 2021) [Tidal][YT Music]

Cher – Closer To The Truth (2013) [Tidal][YT Music]

Chris Norman – Just a Man (2021) [Tidal][YT Music]

F.R. David – Time Is Not Mine (single, 2022) [Tidal][YT Music]

Pet Shop Boys – Hotspot (2020) [Tidal][YT Music]

PG Roxette – The Loneliest Girl In The World [Tidal][YT Music]

Thomas Anders – Cosmic (2021) [Tidal][YT Music]

Savage – Love and Rain (2020) [Tidal][YT Music]

Savage – Ten Years Ago (2010) [Tidal][YT Music]  – piese vechi remasterizate

Silent Circle – Luxury (2021) [Tidal]

Dacă nu v-am convins până acum, trebuie să știți că Tidal are o versiune de trial de 30 de zile. Dați-i o șansă, s-ar putea să vă placă!

Photo by Dan Farrell on Unsplash

S-ar putea să vă placă și următoarele

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dumneavoastră de către acest site web. Utilizăm servicii furnizate de terți pentru a preveni spam-ul.